Ενημέρωση

Υγιεινή διατροφή και πρόληψη καρκίνου

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες αποτελούν ένα πρώτο βήμα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι κακές διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου σε πολλά σημεία του σώματος. Οι κακές διατροφικές συνήθειες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους και αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθετε καρκίνο.

Τα καλά νέα είναι ότι η υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με τακτική σωματική άσκηση και υγιές σωματικό βάρος, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Αν και δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη τροφή που μπορεί να προστατεύσει έναντι του καρκίνου, υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε το συνολικό σας κίνδυνο. Η υγιεινή διατροφή μπορεί να προστατεύει έναντι καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου, του ήπατος, του οισοφάγου (του σωλήνα κατάποσης της τροφής), του πνεύμονα και του στομάχου.

Πόσο θα πρέπει να τρώω σε μια ημέρα;

Τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων και πέντε μερίδες λαχανικών κάθε μέρα.

Τι είναι μία μερίδα;

Συμβουλές για να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

• Τρώτε διπλή μερίδα λαχανικών

• Δοκιμάζετε ένα νέο φρούτο κάθε εβδομάδα

• Χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα λαχανικά για ευκολία

• Συμπεριλαμβάνετε λαχανικά στο μεσημεριανό σας γεύμα

• Προσθέτετε επιπλέον λαχανικά σε όλες τις συνταγές σας

• Τρώτε φρούτα αντί για γλυκά.

Τρώτε Υγιεινά

• Τρώτε μια ποικιλία από ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά, φρούτα και όσπρια (π.χ. ξερά φασόλια, φακές).

• Τρώτε άφθονα δημητριακά (συμπεριλαμβάνοντας ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και χυλοπίτες [noodles]), κατά προτίμηση ολικής αλέσεως.

• Τρώτε κόκκινο κρέας το πολύ τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Τις άλλες ημέρες επιλέγετε ψάρια, πουλερικά, ξερά ή κονσερβοποιημένα φασόλια ή φακές.

• Περιορίζετε τα επεξεργασμένα κρέατα ή τα αλλαντικά (π.χ. λουκάνικα Φρανκφούρτης, μπέικον και ζαμπόν).

• Επιλέγετε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι.

• Μην τρώτε πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα λιπαρά. Ελέγχετε αν υπάρχουν καμουφλαρισμένα λίπη (π.χ. σνακ, κέικ και έτοιμα φαγητά).

•   Επιλέγετε γιαούρτια, τυριά και γάλατα χαμηλών λιπαρών.

Και όσον αφορά τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών και ιχνοστοιχείων;

Αν απολαμβάνετε μεγάλη ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, θα προσλαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, θα μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου και θα είναι λιγότερο πιθανό να είστε υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, τα συμπληρώματα βιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν είναι αναγκαία όταν τρώνε καλά.

Να θυμάστε ότι αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Τρόποι μείωσης του κινδύνου που διατρέχετε από τον καρκίνο

  • Σταματήστε το κάπνισμα
  • Προστατεύεστε από τον ήλιο
  • Διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα
  • Να είστε σωματικά πιο δραστήριοι
  • Η διατροφή σας να είναι υγιεινή και ισορροπημένη
  • Αποφεύγετε ή περιορίζετε την κατανάλωση αλκοόλ
Αρχική
Ο Ιατρός
Ογκολόγος Παθολόγος - Λοιμωξιολόγος
Ογκολογία
Παθολογική ογκολογία
Στοχευμένες θεραπείες στον καρκίνο
Ανοσοθεραπεία του καρκίνου
Μοριακή βιολογία
Παθολογική ανατομική
Ακτινοθεραπεία
Χημειοθεραπεία
Χειρουργική ογκολογία
Συνήθεις Καρκίνοι
Όγκοι εγκεφάλου
Καρκίνος κεφαλής & τραχήλου
Καρκίνος πνεύμονα
Κακόηθες μεσοθηλίωμα
Καρκίνος μαστού
Καρκίνος παχέος εντέρου – ορθού
Καρκίνος προστάτη
Καρκίνος ουροδόχου κύστεως
Καρκίνος νεφρού
Καρκίνος όρχεος
Καρκίνος ωοθηκών
Καρκίνος ενδομητρίου
Καρκίνος τραχήλου μήτρας
Καρκίνος κόλπου
Καρκίνος παγκρέατος
Καρκίνος στομάχου
Καρκίνος οισοφάγου
Καρκίνος ήπατος - χοληφόρων
Μελάνωμα
Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα δέρματος
Σαρκώματα οστών – μαλακών μορίων
Καρκίνος αγνώστου πρωτοπαθούς εστίας
Νευροενδοκρινείς όγκοι
Όγκοι κεντρικού νευρικού συστήματος
Υποστηρικτική Αγωγή & Λοιμώξεις
Αντιμετώπιση τοξικότητας θεραπείας του καρκίνου
Nαυτία - έμετος
Καρκινικός πόνος
Στοματίτιδα
Διάρροια
Κολίτιδα
Θρόμβωση
Νευρολογικές επιπλοκές
Δερματική τοξικότητα
Κόπωση
Καχεξία
Ειδική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο
Ηλικιωμένοι ασθενείς
Διατροφή
Παρηγορητική φροντίδα του καρκίνου
Ψυχοκοινωνική αποκατάσταση
Λοιμώξεις
Συμπτώματα
Μυελοκαταστολή – ουδετεροπενία
Εμπύρετος ουδετεροπενία
Βακτηριακές λοιμώξεις
Λοιμώξεις από ιούς
Μυκητιακές λοιμώξεις
Λοιμώξεις από πρωτόζωα
Αντιβιωτικά
Προφύλαξη λοιμώξεων
Πληροφορίες
Επιστημονικές ογκολογικές ενώσεις στην Ελλάδα
Επιστημονικές ογκολογικές ενώσεις στο εξωτερικό
Μη Κυβερνητικές - μη κερδοσκοπικές οργανώσεις
Φορείς φροντίδας καρκινοπαθών
Ελλάδα
Ευρώπη
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Δημοσιεύσεις για τον καρκίνο σε επιστημονικά περιοδικά
Δημοσιεύσεις για τον καρκίνο στα ΜΜΕ
Ενημέρωση
Επικοινωνία

Ο Ιατρος

Ο Ιωάννης Σ. Βαρθαλίτης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1980(Τίτλος Ειδικότητας Παθολογίας).

Περισσότερα

Newsletter

Εγγραφείτε στα Newsletter του Ιατρού για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα του ιατρού

Επικοινωνια

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:

Τηλέφωνο
+30 698 382 5169